logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



bagna cauda - ciepły dip do warzyw

garnek żeliwny garnki żeliwne bagna cauda - ciepły dip do warzyw
  • 75 g filetów z anchois w oleju
  • 3 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 7 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 7 łyżek stołowych oleju z anchois
  • 125 g masła
  • warzywa pokrojone w duże słupki: marchewka, cukinia, zielona i czerwona papryka, seler naciowy
  1. Anchois odsączyć zachowując olej
  2. W małym garnku żeliwnym roztopić masło z oliwą i olejem z anchois
  3. Dodać czosnek, zmniejszyć ogień na średni i mieszać przez 2 minuty tak, by nie przypalić
  4. Dodać anchois i podsmażać aż powstanie rzadka pasta (około 15 minut)
  5. Podawać z przygotowanymi uprzednio warzywami w rozgrzanym garnku żeliwnym aby sos nie wystygł.